Thank you everybody. Our campaign is now over.
ShadowDance #1: Киберпънк
7,630 raised
153% of €5k goal
349 contributors
0 days left
Ended Jan 1, 2020

Киберпънкът е мъртъв, да живее киберпънкът! Съвременният свят стигна до 2019 година, или иначе казано до алтернативното бъдеще на Блейд Рънър. Свят, в който може би не виждаме неоновата ноар естетика на киберпънк жанра в живия живот, но затова пък я усещаме внедрена дълбоко в развлекателните пазари, а киберпространството – внедрено в самите нас. 

Предизвикателство от различен мащаб

Здравейте! Ние сме онлайн списание ShadowDance, а това е нашият първи голям проект за печатно издание и то е посветено именно на киберпънка. Влагаме близо двадесетгодишния си опит в обмислянето, изследването и живеенето на фантастика, за да ви предложим над 200 страници с висококачествен цветен печат, на които ще нищим темата нашироко и надълбоко. Това, което ще получите от нас, със сигурност не е правено досега по родните земи, а рядко се прави и по света. Ще ви разкажем и покажем много за този жанр и ще се опитаме да отговорим на въпроса: Защо ако киберпънкът не съществува като литературно движение от вече почти 30 години, неговите образи и тревоги все още ни вълнуват и продължават да намират нови форми в колективното въображение? Живеем ли в специален исторически момент и защо точно сега виждаме нов подем на тези теми и истории: в киното, с филми като Блейд Рънър 2049, Играч първи, приготви се, Алита: Боен ангел, Дух в броня, предстоящия Акира; в телевизията, със сериали като Black Mirror, Altered Carbon и Mr. Robot; в игрите, с дългоочакваната Cyberpunk 2077? Просто печеливш маркетинг ли е това, или има и по-дълбоки причини за този посткиберпънк ренесанс?

Защо точно киберпънк?

Легендарният Блейд Рънър излиза по кината през 1982 година, Уилям Гибсън публикува знаковия си роман Невромантик през 1984-та, първият брой на мангата Акира излиза в Япония също през 1982-ра, а думата „киберпънк“ се появява за пръв път през 1980 г. Тези произведения бележат основните идеи, с които жанрът ще се запечата в културното поле: историите за самотния, често маргинализиран герой, оплетен във връзки с необхватна мрежа от всемогъщи корпорации.

Светът на киберпънка е на пръв поглед дистопичен, тъмен, дъждовен, изолиран и посвоему обречен, но вътрешно в него избухват вълнуващи динамики на напрежение. Това са и символите, с които сме свикнали да свързваме жанра днес: кибернетични импланти, виртуални реалности и психологическото им преживяване, квази-анархистични мини-общества с техните интерпланетарни черни пазари на дрога, технология и надежда. В привидно застиналото в дистопията бъдеще и неговите скрити пространства гъмжи от трансчовешкото, постчовешкото и нечовешкото.

Какво да очаквате в броя?

С широкообхватно съдържание, задълбочена критика, дошъл от бъдещето дизайн и фантастични илюстрации от множество талантливи художници ще хвърлим светлина както върху миналото на киберпънка, неговите разнообразни разклонения и многолики превъплъщения, така и върху новото и предстоящото. Eто само част от съдържанието, което сме ви подготвили:

 • Подробен литературен профил на бащата на жанра, Уилям Гибсън
 • Шест киберпънк разказа, сред които четири разказа от български автори, както и нов превод на жанровия шедьовър на Гибсън – Зимният пазар
 • Исторически и критически обзор на жанра; превод на ключово есе от неговия най-голям проповедник – Брус Стърлинг; статия за творчеството на един от най-важните посткиберпънк автори – Нийл Стивънсън
 • Статии за съседните на киберпънка литературни области: хибридните „пънк“ жанрове, в които машинното се среща с парни двигатели, елфи, постапокалипсис и екологични движения; трансхуманистката фантастика; източноевропейския „хуманитарен“ киберпънк на Виктор Пелевин, Сергей Лукяненко и Иван Попов
 • Обширни обзорни статии за киберпънка в киното, телевизията, комиксите, видео и настолните игри; по-задълбочени погледи към заглавия като Блейд Рънър, Shadowrun и Ghost in the Shell
 • Текстове за още много сродни с киберпънка теми: синтуейв музиката и влиянието на Дейвид Боуи върху жанра; кибертехнологиите на утрешния ден; взаимоотношенията между Япония и киберпънка в популярната култура и реалността; киборгите според съвременната феминистка и постхуманитарна социология

Можете да се запознаете с няколко първоначални варианти на страници от списанието и да добиете представа за текстовете от галерията ни, достъпна от бутончето вляво в дъното на видеото, след като го изгледате. Както и самият жанр, съдържанието на тези страници е флуидно и все още изненадва дори нас, но можем да ви обещаем, че всеки ще се натъкне на вълнуващи открития сред тях!

Кои сме ние?

Ако вече сте наши читатели, знаете какво да очаквате от нас. Ако още не сте, радваме се да се запознаем!  ShadowDance е издание за всичко що е фантастично с почти 20-годишна история и множество успешно реализирани проекти, с хиляди публикувани статии, тематични поредици, организирани конкурси и фестивални събития, участия в културния и академичния живот. На страниците ни ще намерите както рецензии на литература, кино, телевизионни сериали, игри, комикси и музика, така и статии от по-различно естество: задълбочени анализи на любими произведения, жанрове и теми, историографски и творчески очерци, пътеписи за събития с фантастичен привкус, разкази и понякога дори есета за теорията, естетиката и политиката на жанра. Вярваме, че фантастичното крие огромен потенциал за промяна, а не просто за забавление, и че именно то е сред най-мощните ни инструменти да разбираме все по-сложното настояще и да моделираме все по-непредвидимото бъдеще. 

За дългото си присъствие на родната сцена на фантастичната журналистика сме взаимодействали по много и разнообразни начини с различни колективи, почти всички жанрови издателства, кино разпространители, онлайн магазини и общества, артисти, художници, колеги от други списания. Бяхме част от фестивала Дни на фантастичното, както и от инициативата Библиотека Хипертекст, а наши членове всяка година водят курс по фантастика в Софийския университет. Всъщност основното, на което жанрът ни е научил с годините, е да се опитваме да строим мостове и да намираме бродове.

Ето защо и за този брой сме потърсили помощ от редица родни творци – писатели, преводачи, художници, журналисти. Част от тях може би познавате, а с друга част ви предстои да се запознаете. Извън екипа на ShadowDance, сред авторите на разкази в броя са Хараламби Марков, Андрей Велков, Константин Георгиев и Сара Елис, а с преводи са участвали Владимир Полеганов, Ани Артинян и Филип Стоилов. Различни кибер-статии можете да прочетете от Жени Колева, Светослав Тодоров, Чарли Паркър, Стефан 'Вонамарак' Караманов и Николай Тодоров, а невероятните илюстрации към текстовете са дело на Исмаил Инджеоглу, Самуил Терзиев, Драгомир Димитров, Ива Стефанова, Тодор Христов и Дияна Нанева. Основният отговорник за художественото оформление и главен дизайнер на изданието е невероятната Виктория Стайкова. С част от тях можете да се запознаете във видеото на кампанията! С нас пък можете да се запознаете от екипната ни страница или да прочетете малко повече за инициативите ни.

Защо имаме нужда от вашата помощ?

Първият ни голям печатен брой е начинание, което изисква доста. Подготвяме го вече над една година и в процеса роля имаха много хора, много изследвания, много четене, гледане и слушане, и разбира се много фенска емоция, която сме сигурни, че познавате добре! Досега винаги сме предоставяли широкообхватното си съдържание на всички наши читатели съвсем безплатно и с плам за развитието на родната фантастична сцена и това винаги ще продължи да е така. За проект от такъв мащаб обаче имаме нужда от вашата помощ, за да успеем да покрием разходите по публикуването и по създаването на съдържанието му. Спряхме се именно на кампания за споделено финансиране, защото вярваме искрено, че колкото повече хора научават, че в България се прави фантастика и че се обговарят и изследват фантастичните жанрове, толкова по-лесно можем всички заедно да приложим тази голяма лупа на въображението, която ни обединява като фенове, към проблемите на днес и тук, и да творим страхотни неща заедно.

Затова ви призоваваме да бъдете част от тази нова за нас стъпка из непознатата фантастична карта и да ни се доверите да я направим заедно с вас. Всяко ваше дарение значи много за нас и е доказателство, че сме на прав път и че към "нашите" жанрове все така има силен и органичен интерес и желание за развитие. 

Екипът на списанието няма да спечели нищо от този проект, освен запознанството с вас. Ако надвишим целта, която сме обявили, или пък финалните разходи се окажат под събраната сума, остатъкът задължително ще бъде вложен в още инициативи, свързани с фантастиката, и най-вече във втори подобен брой. Стискаме палци това да стане! Ако ли пък не успеем дори и с ваша помощ да съберем тази сума, не се притеснявайте – платформата FundRazr ни позволява да запазим даренията и да ги вложим в публикацията, за която обещаваме, че със сигурност ще се случи!

Малко повече за нашите предложения

Освен най-важното – самото списание, сме ви подготвили още много изненади, с които можете да се сдобиете в рамките на кампанията! Сред тях са постери, значки, тениски и торбички със страхотните артове, които нашите художници и дизайнери създадоха за броя. Можете да се сдобиете и с 3D-принтирани фигурки (а една има дори практическа употреба!) на образи от киберпънк арт-пространството. Платформата ви дава възможност да изберете произволна комбинация и брой от тях, а сме подготвили и няколко "кибер" пакета от подаръци, които да улеснят избора ви. ВАЖНО  е да обърнете внимание, че повечето "perks" не включват в себе си списанието, така че не забравяйте да добавите и него в избора си!

За най-големите фенове имаме и две специални предложения: екземпляр от крайно апокрифната ни първа книжка с "най-доброто от ShadowDance", която издадохме за Еврокон 2004 в Пловдив; както и вечен абонамент за всички наши бъдещи предложения, хартиени, събитийни и дигитални!

Можете да изберете каквото пожелаете от нашите предложения (чрез бутоните Участвай и Claim this perk), а на следващата стъпка можете да допълните своето дарение колкото пожелаете (чрез полето Care to top it up) и да помогнете за кампанията ни и за нашата работа като списание през годините. На финалната стъпка системата генерира и малка сума за подкрепа на платформата FundRazr, която по желание можете да отмените. В полето за съобщение пък можете да оставите пожелание или призив към останалите – тези съобщения излизат долу под кампанията. Ако имате каквито и да е въпроси или предложения, не се колебайте да ни пишете както в коментари под кампанията, така и на нашия фейсбук или инстаграм акаунт, или разбира се на и-мейла на списанието.

Ако сте избрали някой от подаръците с хартиената версия на списанието, няма нужда да поръчвате и дигиталната. Всички, заплатили хартиената версия, ще получат и дигиталното издание (в PDF формат) малко по-късно, а с него и допълнителни текстове, за които не сме намерили място на страниците на хартиения брой. Дигиталното издание ще е перфектна добавка за хората, които предпочитат да четат в този формат и харесват интерактивното боравене с текста. 

Не забравяйте и че първите 50 дарители ще могат да се сдобият със списанието на по-ниска цена!

Как мога да получа поръчките си?

За доставки до България, те са включени в цената на предложенията ни, трябва само да въведете адрес при дарението си. Ако живеете в чужбина и искате артикулите да бъдат доставени там, молим да добавите и Киберкуриер за чужбина към поръчката си и да изберете съответната държава. Цената на доставката ще бъде сметната и ще можете да я видите. Разбира се, отворени сме към всякакви варианти да ви доставим артикулите по удобен за вас начин, така че не се колебайте да ни потърсите!

А кога ще бъдем готови?

Предвиждаме ShadowDance #1: Киберпънк да бъде публикувано през декември 2019, за предстоящия зимен Панаир на книгата. Под една или друга форма още от създаването си като екип сме емоционално свързани с това страхотно изложение, на което човек може да се почувства винаги заобиколен от фантастика, и искаме първото място, където този брой се материализира в реалността, да е именно там! В рамките на месец декември ще изпратим всички закупени бройки и подаръци към вас, но тъй като пощите понякога се забавят по празниците, е възможно те да пристигнат малко по-късно, в зависимост от това къде се намирате. Към края на месеца ще изпратим и дигиталните версии на списанието.

За светлото бъдеще на фантастиката в България

С този първи печатен брой искаме да надминем себе си и да изненадаме приятно дори най-верните ни читатели, но също така да стигнем до нови публики и да покажем, че фантастиката има важно място в културното пространство на България. Помогнете ни да реализираме успешно този проект, за да създадем възможности за други, още по-смели такива. Брой 1 със заглавие Киберпънк може да бъде едва първият том от цяла Библиотека за публицистика и кратка проза, заедно с която да мислим за фантастиката, бъдещето и настоящето. Участвайте в кампанията, споделяйте с приятели и в своите социални канали, винаги с нашия хаштаг #shadowpunk, изпращайте ни препоръки, предложения и желания за следващите ни броеве. Насреща сме и все така работим неуморно за вас и за нашата обща страст – фантастиката във всички нейни форми и неподозирани разновидности. Благодарим ви от все сърце за подкрепата!


Highlights

See all activity350

Updates

Subscribe to receive updates by email.

Activity

€12
ShadowDance #1: Киберпънк
 • 210 claimed
Сдобий се с първия брой от Библиотека ShadowDance, посветен специално на Киберпънк жанра и всички негови проявления. Статии, разкази, илюстрации, спомени, получаваш всичко това накуп! Всички, закупили хартиеното списание, ще получат и дигиталната версия.
More ... Less ...
€8
Киберпиле рано пее
 • 50 claimed
 • 0 remaining
Първите 50 дарители ще получат списанието на намалена цена! Всички, закупили хартиеното списание, ще получат и дигиталната версия.
More ... Less ...
€4 + shipping
Киберкуриер за чужбина
Ships Worldwide
Робо-доставка по целия свят! Избери този киберкуриер, ако имаш нужда от доставка за някой от останалите артикули и живеете в чужбина. ВАЖНО: няма да можем да изпратим останалите ти избори извън България, ако те са физически предмети и не е добавена тази опция. Доставката е с проследяване.
More ... Less ...
€5
Дигитално списание
 • 15 claimed
Сдобий се само с дигиталната версия на ShadowDance #1: Киберпънк, в която ще можеш да намериш и допълнителни текстове! Дигиталните издания ще изпратим малко по-късно от хартиените.
More ... Less ...
€5
Киберзначки
 • 10 claimed
Стани част от големия киберпънк заговор с отличителна значка в един от нашите пет дизайна!
More ... Less ...
€6
Киберпънк 3D принт
 • 8 claimed
3D принтирането е една от най-киберпънк технологиите, които настоящето ни донесе! Сдобий се с някой от четирите ни дизайна, намигащи към част от материалите в изданието и създадени от нашите приятели от B2N.
More ... Less ...
€6
Киберторбичка
 • 10 claimed
Опази природата от киберкорпоративния еко-колапс! Обичаната киберторба, в която да носиш обичайните хакерски сечива на път към входа на интегралната мрежа.
More ... Less ...
€9
Киберпостер
 • 13 claimed
Ще ти изпратим висококачествен постер с един от артовете в списанието. Ако предпочиташ някой извън посочените три, пиши ни допълнително и ще помогнем с избора.
More ... Less ...
€15
Cybertag me!
 • 1 claimed
Специални благодарности със споменаване до екипната страница в изданието при излизането му. Ако имаш послание за нас и читателите, ще включим и него.
More ... Less ...
€16
Кибертениска
 • 15 claimed
Харесай си тениска от някой от нашите безобразно добри дизайни и я облечи при следващото си гмуркане в Дълбината! Ще те питаме допълнително по и-мейл за размер.
More ... Less ...
€20
Киберфен
 • 29 claimed
 • 21 remaining
Сдобий се с лимитираната серия подписани издания на списанието, заедно с (кибер) лазерна гравюра на екипа на списанието. Всички, закупили хартиеното списание, ще получат и дигиталната версия.
More ... Less ...
€25
Киберманиак
 • 11 claimed
Комбиниран пакет за жанрови маниаци! Получаваш списанието "Киберпънк" + дигиталното издание + значка по свой избор, както и поименни благодарности до екипната страница. Ще се свържем с теб за избора на значката!
More ... Less ...
€30
Shadow Легенда
 • 7 claimed
 • 13 remaining
Само сега имаш възможността да се сдобиеш с едно от малкото останали супер винтидж издания на оригиналната "Най-доброто от ShadowDance" книжка, издадена за Еврокон 2004!
More ... Less ...
€50
Кибергуру
 • 8 claimed
Комбиниран пакет за истински гурута. Получавате списанието "Киберпънк" с автографи от екипа + дигиталното издание + значка + постер + тениска по свой избор, както разбира се и поименни благодарности до екипната страница. Ще се свържем с вас за избора на конкретните варианти на киберартикулите.
More ... Less ...
€65
Невромантик
 • 11 claimed
Най-големият ни комбиниран пакет, с който стигаш до измерението на изкуствените интелекти! Получаваш списанието "Киберпънк" с автографи от екипа + дигиталното издание + всички други подаръци (значка, постер, тениска, торбичка, 3D принт, лазерна гравюра на екипа), както разбира се и поименни благодарности до екипната страница. Ще се свържем с теб за избора на конкретните варианти на киберартикулите.
More ... Less ...
€100
Вечен абонамент
 • 14 claimed
Гласувай ни максимално доверие и си поръчай вечен абонамент за всички бъдещи хартиени и дигитални издания на списанието, специални благодарности и участие на всички платени събития, които организираме. Ако наноботите дойдат навреме, може и да е наистина вечен! Разбира се, ще включим лични благодарности и автографи от екипа зад броя.
More ... Less ...
Recent contributions