Campaign extended! Our deadline has passed but you can still help.
Hoe een bollenmeisje de wereld in beweging zet
18,470 raised
62% of €30k goal
16 contributors
3 Years running

(Uit het interview met Ella juni 2016)

Het verhaal over de biologische bloembollen van Croon en Bergh begint eigenlijk bij mij.

Ik werd gezond geboren en het was mijn passie om met mijn vader of opa mee te gaan het bollenbedrijf in. Mee op de trekker. Ik was en ben een echt buitenkind en bollenmeisje. Toen ik bijna 4 was kreeg ik een hersenontsteking en na een zware tijd in het ziekenhuis, kwamen mijn ouders met een gehandicapte dochter thuis.

Doordat de reguliere geneeskunde op een gegeven moment weinig meer voor ons kon betekenen, verdiepten mijn ouders zich in alternatieve benaderingen van ziekte en gezondheid.

In 2010 lazen zij in de krant dat er vanuit Scorlewald een antroposofische Zorgkwekerij (Croon en Bergh) zou worden opgestart in Burgerburg, vlak bij de plek waar wij woonden. Ze lazen het bericht aan mij voor en ik was meteen enthousiast. Na een eerste afspraak met Scorlewald wist ik het zeker, dit was een goede plek voor mij. Langzaam aan werden mijn ouders bekend met de antroposofie en de biologisch dynamische teelt, de basis vanwaaruit Croon en Bergh zou gaan werken.

Doordat ik een plek kreeg op Croon en Bergh kwam er van alles in beweging.

Mijn vader volgde een cursus bodembiologie en zag in dat de gangbare manier van bollenteelt voor hen niet de juiste was. Gesteund door de natuurgeneeskundige achtergrond van mijn moeder, voelde het heel natuurlijk voor hen om over te schakelen naar een teelt zonder kunstmest en chemische middelen. Het zorgde voor een gezonde bodem met prachtige vitale bollen en bloemen.

Het plan ontstond om samen te werken, mijn ouders leverden de bollen en Croon en Bergh zorgde ervoor dat de bollen verpakt werden voor de verkoop.

Er werd een speciale kadoverpakking ontworpen die wij op Croon en Bergh zelf in elkaar konden vouwen, en waar ruimte was voor creatieve persoonlijke inbreng middels stempels en stickers.

Het bleek een succesvol product die zijn weg vond naar enthousiaste particulieren en bedrijven.

Elke zondag maak ik nog met mijn vader een rondje op de quad langs de bollenvelden. Mijn vader vertelt dan over de bollen en ik geniet daarvan.

Ik vind het fijn als de mensen blij zijn. Ik hoop dat mijn energie een positieve invloed heeft op mensen, dieren en planten en zo dus ook op de bloembollen.
Mijn ouders beseffen nu, na al het eerdere verdriet, dat ik meer voor hen en het bedrijf beteken dan zij ooit hadden bedacht.

Door ruimte gebrek en de slechte staat van de oude werkplaats wil Croon en Bergh nu een nieuwe werkplaats realiseren voor het verpakken van de biologische bollen.

Hiervoor is ongeveer 148.000 euro nodig waarvan we maar liefst al 118.000 euro hebben geworven via fondsen en onze eigen vriendenstichting. We willen dus nog 30.000 euro bij elkaar zien te krijgen.

We hebben uw hulp hierbij hard nodig.
Dank u wel!

Namens Ella en alle mensen van Croon en Bergh

Activity highlights See all16
Subscribe to receive updates by email.

Hoe een bollenmeisje de wereld in beweging zet Community

Our community shows our leading supporters and the contributions they've made or inspired by sharing our campaign.

to get your personal share link and see your position in our community.

How it works
To appear in our community, simply make a contribution to our campaign and show your name, or inspire a contribution from someone else by sharing your personal link (below). The more contributions you make or inspire, the higher you'll go and the more the campaign will benefit.

People just like you

People just like you have raised $424,000,000+ for causes they and their friends care about.

Start your own campaign
Recent contributions